Ajuntament de La Jana

Fira de La Jana 2017
"Fray Pere de Thous, Maestre de Montesa, otorga e dona licència als justícies, jurats e prohoms dels llochs de Canet, de Rosell, de la Barcella, de Càlig e de la Jana perque puguin tenir, cadascun any, ligallo de molts e diversos bestiars...” “Que el dit ligallo sia fet en lo dit lloch de la Jana, lo dilluns inmediat següent aprés de la festa de Pascha de la Resurrecció de nostre Senyor, e en la festa de Simoni e Judes de Octubre, cascun any”

Tradicionalment, es considera que l’origen de la Fira de la Jana es troba en la concessió d’un “ligallo” que va fer Pere de Thous, mestre de l’ordre de Montesa, mitjançant una ordenança signada a Les Coves de Vinromà a l’any 1358. Segons el document de concessió, aquest “ligallo” tindria lloc a la Jana dues vegades a l’any, una d’elles a la tardor, coincidint amb la festivitat de Sant Simó i Sant Judes (28 d’octubre).

 

El “ligallo” era una institució ramadera medieval, una comunitat de municipis comarcals que tenia la missió de recollir, administrar i lliurar als seus amos el ramat perdut. Quan els propietaris no es localitzaven, el ramat perdut se subhastava. Els historiadors situen aquesta concessió en l’origen de l’actual fira, no només per la concordança de dates, sinó perquè va ser el punt de partida de la trobada semestral dels ramaders de la zona. Tanmateix, el caire comercial de la fira no va ser assolit fins més endavant, sota el regnat de Felip V, mitjançant una altra concessió.

 

Després de fer un poc de repàs històric a la Fira de la Jana, anem a vore l'actualitat d'enguany. Per a este any i per als pròxims, des de l'Ajuntament de la Jana anem a fer un esforç per potenciar la part agrària de la Fira i especialment aquella en la que els productors agroalimentaris puguen fer venda directa dels seus productes.

 

PROGRAMACIÓ

Dissabte 21 d’octubre

19:00 Commemoració del 700 aniversari de l’Ordre de Montesa amb la presentació del llibre Els orígens del Maestrat històric per Vicent Royo, autor del llibre

Divendres 27 d’octubre

19:00 Xerrada indumentària antiga al Centre de Jubilats a càrrec de Juanvi Sempere

22:15 Encesa del lluminós de Fira la Jana a la Plaça Major

22:30 3a Nit de la Música Valenciana amb UrbИlia Rurana i Fartabelitres al Centre Social (entrada gratuïta)

Dissabte 28 d’octubre

10:00 Obertura del 2on mercat de productors de proximitat i ecolШgics i la fira de maquinària agrícola

Pel matí,  XIV Trobada de Puntaires al Centre Social.

11:00 Inauguració oficial de la Fira de la Jana a càrrec del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, la Directora General d’Internacionalització Maria Dolores Parra i l’alcalde de la Jana Domingo Tolós.

17:30 Espectacle musical infantil Marcel el Marcià al recinte del mercat de productors de proximitat i ecológics.

18:30 Presentació del mapa turístic de la Jana al recinte del mercat de productors de proximitat i ecológics.

19:00 Presentació de llibre El libro de los olivos a càrrec del seu autor Arturo Esteve al Centre dels Jubilats. Organitza la Unió de Llauradors.

20:00 Ball de vermut amb l’orquestra Evasión. L’entrada inclou un vermut o cervesa i picadeta.

24:00 Ball amb l’orquestra Evasión al Centre Social i després discoteca mòbil.

Diumenge 29 d’octubre

9:00 Obertura del 2on mercat de productors de proximitat i ecològics, la fira de maquinària agrícola i tradicionals paradetes pels carrers de costum

Durant tot el dia a la Plaça Major, concerts de música de cambra, a càrrec dels músics de la Societat Musical Santa Cecília de la Jana.

Activitats paralбleles

• Exposició de pintura i altres treballs artístics al Casal dels Jubilats.

• Exposició d’indumentària tradicional organitzada pel Grup de Danses a la

Càmera Agrària.

• Exposició de pintura “La paleta de Jaim3” a càrrec de Jaume Ortega a la

Galeria Paveor.

• Parc infantil tot el cap de setmana a l’explanada de la Cooperativa Les Alboredes.

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Portal desenrotllat amb Drupal